Benifallet celebra el 50è aniversari de la descoberta de les Coves Meravelles

15/03/2018

Benifallet celebra el 50è aniversari de la descoberta de les Coves Meravelles

El 19 de març, quan es compleixen 50 anys des que un grup d’espeleòlegs del Club Excursionista de Gracia van descobrir les Coves Meravelles a Benifallet, es dona el tret de sortida als actes de la commemoració del 50è aniversari de les Coves.

La celebració s’allargarà durant els propers mesos i conclourà al mes de setembre, coincidint amb la Festa Major de Benifallet. El programa inclou diversos actes i activitats impulsats per l’ajuntament de Benifallet amb l’objectiu de donar a conèixer les coves als visitants i celebrar el seu descobriment amb els veïns del poble. La commemoració es du a terme amb la implicació de la majoria d’entitats i comerços del municipi, que s’han sumat a la iniciativa, així com la il·lustradora benif alletenca Ester Llorens Artiola que ha dissenyat el logotip del 50è aniversari de les Coves Meravelles. A més, també es comptarà amb la col·laboració del Club Excursionista de Gracia i alguns dels integrants de l’equip descobridor de les coves s’uniran als actes organitzats.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Benifallet, Mercè Pedret, afirma que la commemoració del 50è aniversari del descobriment de les Coves de Benifallet servirà com a revulsiu per a la promoció i divulgació de l’interès cultural, patrimonial i històric de les coves. Des de l’Ajuntament s’ha preparat un programa d’activitats per tal que l’ocasió sigui, també, motiu de celebració i orgull pels veïns de Benifallet.   

Les activitats de la commemoració de la descoberta de les coves començaran el 19 de març amb una exposició fotogràfica que acollirà la seu del Club Excursionista de Gracia.

L’exposició repassarà els 50 anys d’història des de la descoberta de les coves i es podrà visitar fins al 30 de juny a Barcelona i a partir del juliol a Benifallet.

El cap de setmana del 29 d'abril Benifallet celebrarà la tradicional Festa de les Coves, enguany marcada pel 50è aniversari i que inclourà l'acte commemoratiu de la descoberta, la tradcicional romeria i dinar popular a les Coves i diverses actuacions de petit format a l’interior de les cavitats.

El programa també contempla combinar música amb les visites guiades al llarg de l'any, sempre vetllant per la preservació de les coves.
El municipi també ha preparat per a l’ocasió, un “Pack 50 anys” amb avantatges i descomptes per a visitants amb la col·laboració dels establiments de restauració, hoteleria i allotjaments rurals del municipi i les empreses d'oci del municipi. A més, l'escola de Benifallet també s’afegeix a la celebració amb diverses activitats. També s'afegeixen a la celebració amb diferents activitats i col·laboració l'Associació de Dones Meravelles, Fent Sendera i el Grup de Grallers de Benifallet. 

La celebració conclourà durant la Festa Major de Benifallet, el mes de setembre, amb una acció original i singular amb les Coves Meravelles com a protagonistes.       

EL DESCOBRIMENT DE LES COVES

L’any 1966, un grup de joves espeleòlegs del Club Excursionista de Gràcia arribaren a Benifallet, interessats en visitar i explorar unes cavitats anomenades Les Aumidielles, de les quals es feia referència en un antic llibre que havien comprat al mercat de Sant Antoni. A partir d’aquella primera expedició, durant els dos anys següents, la secció d’espeleologia del Club Excursionista de Gràcia, el GIE (GIE: Grup Investigacions Espeleològiques), realitzà diverses exploracions, guiats per veïns del poble.


El 26 de març de 1967 es va descobrir la Cova Marigot i el 19 de març de 1968 van descobrir la Cova Meravelles d’una gran bellesa. L'expedició que va descobrir la Cova Meravelles estava formada per Manel Arnau, Jesús Griera, Ramón Garcés i Eugeni Marigot.

Des de llavors, el grup es dedicà a estendre la recerca i l’estudi de les cavitats i a anar descobrint nous espais de les coves. Actualment l´Espeleo Club de Gràcia continua investigant  noves cavitats al terme de Benifallet.


SOBRE LES COVES

Les Coves Meravelles de Benifallet són un espai natural de gran interès patrimonial, turístic, educatiu i històric i una de les icones més reconegudes, juntament amb la Serra del Cardó i el riu Ebre.

Les Coves tenen un gran valor històric. Abans de la descoberta, hi havia constància de l’existència d’altres cavitats, i fins i tot, per algunes famílies havien estat refugi durant la Batalla de l’Ebre a la Guerra Civil. Més tard, excavacions arqueològiques han datat presència humana durant el període neolític.

Els materials arqueològics recuperats estan depositants i exposats al públics i dipositats al Centre d’Interpretació de Benifallet, al Museu de les Terres de l’Ebre i al Museu Nacional d’ Arqueologia de Catalunya- Barcelona. Actualment l’equip GRAMPO del departament de prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, sota la direcció de Miquel Molist, amb la col·laboració de l’ajuntament de Benifallet i del Museu de les Terres de l’Ebre està recollint i documentant de manera científica totes les restes trobades des de la seva descoberta, efectuant una revisió totes les dades sobre el poblament antic a l’interior de les coves.

Actualment, de les 6 cavitats que formen el conjunt de les coves de Benifallet, dos d’elles són accessibles al públic: La Cova del Dos i La Cova Meravelles. Ara mateix es poden visitar els caps de setmana i a partir de Setmana Santa, tots els dies. La resta de cavitats són la Cova Marigot, la Cova de l'Aumidiella Gran o Xafarroques i els avencs del Cataclisme i del Sifó.

Les coves de Benifallet son fruit d’una sèrie de processos geològics que van tenir lloc fa milers d’anys i es deuen a la naturalesa de la roca calcària, el seu origen sedimentari i l’acció progressiva de l’aigua en aquesta. La roca calcària respon a la capacitat d’erosió i dissolució de l’aigua, aquest procés es el que ha fet possible les cavitats i les formacions que veurem al seu interior.

Es calcula que aquest procés va començar fa prop de 800.000 anys, a l’època del Pleistocé. A partir d'aquest moment l’acció progressiva d’infiltració de l’aigua, obrint-se pas per les esquerdes i espais de material més tou (les argiles i guixos) erosiona la roca i la dissolt donant lloc a una xarxa activa d'aigües subterrànies, que s’obren pas i excaven galeries, sales pous etc. Pel pas del temps la circulació de les aigües baixen i circulen a nivells inferiors, donant lloc als espais que ara coneixem com les coves amb les seves galeries, sales, pous etc.

Si per un costat l aigua ha estat capaç de foradar o erosionar cavitats, també és capaç de formar espeleotemes o formacions dins les mateixes a partir del seu contacte amb el CO2 de l’atmosfera que capta l’aigua de la pluja i l’oxigen de l’interior de la cova. Així, les coves s’han anat omplint, durant milers d’anys amb diferents tipus de formacions com ara estalactites, estalagmites, columnes, gorgs, excèntriques, etc.

En un futur proper està prevista l’obertura al públic de la Cova de Xafarroques per explicar les troballes arqueològiques.