ELS NOSTRES RECURSOS TURÍSTICS

 

"M'agrada el meu poble perquè té mil gustos i textures diferents". 

 

Benifallet ofereix al visitant un ampli ventall de possibilitats que pot iniciar-se a les Coves Meravelles endinsant-se a les entranyes de la terra. 40 minuts inesborrables passejant enmig d'una riquesa de formacions amb les excèntriques com emblema. En sortir, el riu, el nostre Ebre ens espera perquè l'acaronem i també el notem, el seu bosc de ribera, la seva fauna, la seva màgia, perquè el riu és vida. Hi podem navegar amb el nostre Llagut Benifallet amb una visita d'una hora de durada i també ho podem fer amb caiac, canoa i zodíac. A l'altra banda de riu, hi trobem l'estació de Benifallet on la via verda ens espera per fer una passejada a peu o amb bicicleta en un entorn de gran bellesa o bé cap al sud, cap al nostre Delta, o bé cap al nord, a tocar del Port. 

Dormir i menjar al nostre poble és una experiència única. Un assortiment de restaurants i bars us faran llepar els dits si trieu la nostra gastronomia, referent a les Terres de l'Ebre, i si us quedeu a passar la nit trobareu el descans necessari per al viatger però també les millors propostes perquè la festa està sempre assegurada, amb un ampli ventall de propostes lúdiques i productes turístics al llarg de tot l'any.

Assaborir els nostres millors productes i comprar a Benifallet no és una decisió casual sinó una bona oportunitat per tastar allò que encara està fet i elaborat amb respecte a generacions i generacions de benifalletencs i benifalletenques.

A Benifallet hi pots trobar allò que necessites per ser feliç!

QUINES EMPRESES DE TURISME TENIM A BENIFALLET?

        1. BENIEMOCIONS

Gaudeix de l'aigua i de la natura amb els millors experts en piragüisme a les Terres de l'Ebre! Ofereix rutes vairades per passejar amb piragua o canoa sobre les aigües tranquil.les del nostre riu amb la màxima seguretat. Acompanyat de monitors/es experts en la tècnica de la navegació en caiac i en canoa.

 

      2. VIA VERDA- AMFIVIA- ANTIGA ESTACIÓ DE BENIFALLET-VIA VERDA

L’Estació de Benifallet es troba aïllada i emmarcada en un suggerent racó de bosc, on es respira tranquil·litat i que convida a la reflexió. En aquest entorn i a peu de la Via Verda, l’Estació de Benifallet ofereix un espai singular on celebrar qualsevol acte corporatiu (reunió, curs, presentació, outdoor...) que pretengui transmetre missatges de diferenciació i autenticitat, disposant de tots els serveis inherents per a la seva celebració.

  • Sala Polivalent: Espai diàfan d’uns 70 m2 amb llum natural i portes corredores on muntar les teves reunions en diferents formats.

  • Serveis audiovisuals: ordinador, pantalla, projector, flipchart i zona wifi.

  • Serveis de restauració: Esmorzars, coffe breaks, dinars, picnics, sopars... tant produïts a la mateixa Estació o gestionats per càterings externs.

  • Espais exteriors: L’Estació disposa de uns 6.000m2 d’espais exteriors, distribuïts en diferents zones. Ideal per desenvolupar programes d’Incentiu i Formació on es combini aula amb experiències o exercicis a l’exterior.

PUNT D'ATENCIÓ TURÍSTICA

 

 El Punt d'Atenció Turística està situat a l'entrada del poble des de l'eix de l'Ebre (C12) a l'avinguda Lluís Companys. Està obert tots els dissabtes i diumenges des de Setmana Santa i fins l'1 de novembre. Al juliol i a l'agost, obri tots els dies. Hi trobareu informació del poble, les Terres de l'Ebre i altres indrets de Catalunya. En aquest punt es venen els tiquets del LLAGUT BENIFALLET i també del pack LLAGUT  BENIFALLET+COVESMERAVELLES.

RESERVA DE LA BIOSFERA

Les terres de l'Ebre van ser declarades Reserva de la Biosfera per la UNESCO el passat 28 de maig de 2013. Estan situades entre el mar mediterrani i els contraforts més meridionals de la serralada prelitoral catalana. A més, les aigües tranquil·les de l'Ebre, - el riu més cabalós de la Península Ibèrica - modelen aquest territori i formen meandres que tranquil·lament el condueixen per la plana del delta fins arribar al mar. Precisament, el tram final de l'Ebre ha estat gresol de diverses cultures. I és que com a punt estratègic per al comerç —per l'entrada de productes des del mar cap a les terres més interiors de la península— ha captivat tot tipus de civilitzacions: els ibers, els romans, els àrabs, els jueus i els cristians hi van establir alguns dels enclavaments més importants. El pas de totes aquestes cultures ha deixat un important llegat que es fa notar en les tradicions populars, els monuments, la parla i, també, en el caràcter de la gent. Les Terres de l'Ebre estan formades per les quatre comarques més meridionals de Catalunya: el Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Tal com indica el nom, la seva identitat es vertebra al voltant del curs del riu Ebre. La Ribera d'Ebre és el territori més septentrional de totes aquestes terres. Al nord limita amb les comarques tarragonines del Priorat i del Baix Camp, així com amb el Segrià i les Garrigues (en aquest cas dins de la província de Lleida). Al sud de la Ribera d'Ebre trobem la Terra Alta i el Baix Ebre. La Terra Alta, a més, també forma frontera amb la comarca del Matarranya, dins la Comunitat Autònoma d'Aragó. Al sud hi trobem el Baix Ebre. Aquesta és, precisament, l'única comarca que voreja, a la vegada, tots els territoris de les Terres de l'Ebre: Terra Alta i Ribera d'Ebre al nord i Montsià al sud. Finalment, el Montsià està situat a l'extrem sud de Catalunya. Al nord limita amb el Baix Ebre i en el seu vessant meridional és veí de la comarca del Baix Maestrat que forma part de la Comunitat Autònoma del País valencià. El caràcter frontera de les Terres de l'Ebre, permet que la seva àrea d'intercanvi social i cultural vagi més enllà del territori estrictament català I arribi també a les comarques del nord del País Valencià i del sud de la Comunitat d'Aragó, zones amb les quals es manté un intens intercanvi cultural i humà.

ESPAIS NATURALS

 

Les Terres de l’Ebre es caracteritzen per tenir unes característiques úniques naturals: mar, muntanya i riu. D’aquests destaquem el Parc Natural del Delta de l’Ebre on el mar i el riu Ebre fonen les seves aigües i al mateix delta hi trobem platges extenses per gaudir del bon clima de la zona i la tranquil·litat d’aquestes terres. Dins el Parc Natural també hi trobem dos grans llacunes, l’Encanyissada i la Tancada, on hi podem observar la diversitat de la fauna i la flora.

També destaquem el Parc Natural dels Ports, com una de les reserves més gran de cabres salvatges de la península regulada cinegèticament. Aquest espai permet gaudir de la muntanya en tot el seu esplendor i el seu punt més alt és el Mont Caro amb 1447 metres.

Un altre espai a destacar és la Reserva Natural de Sebes i el Meandre de Flix, un lloc protegit on predomina la natura a la riba del riu Ebre on es pot gaudir del bosc de ribera i observar la seva flora i fauna.

Dins les Terres de l’Ebre també trobem joies naturals com ara les Coves de Benifallet, els Ullals de Baltasar, la Fontcalda, les Olles del riu Canaletes o el Toll del Vidre.

Tot i que també pot ser considerat un espai històric, connectant les comarques hi trobem la Via Verda de la Vall de Zafán, que serveix com a ruta per descobrir els diferents entorns de les Terres de l’Ebre ja sigui a peu, en bicicleta o a cavall.

Espais històrics

D’altra banda les Terres de l’Ebre tenen un llegat històric important i estan dotades de molts recursos històrics.

Exemples en són les pintures rupestres d’Ulldecona o del Perelló (d’art llevantí), el poblat ibèric de Tivissa (ibers), el Castell de la Suda de Tortosa (època conquesta musulmana), el Castell templari de Miravet (Templers), el Convent de Sant Salvador de Horta de Sant Joan (claustre renaixentista) i el Poble Vell de Corbera d’Ebre com a petjada de la Batalla de l’Ebre.

 

 LES COVES MERAVELLES 

Horari: 

A partir de novembre i fins a Setmana Santa visites els caps de setmana. De 10 a 13.30 (13.15 darrera entrada) i de 16 a 18.30 hores (17.45 h darrera entrada). 

A partir de Setmana Santa i fins a l'octubre visites tots els dies. De 10 a 13.30 (13.15 darrera entrada) i de 16 a 19.30 h (19h darrera entrada).

A Setmana Santa obertes tots els dies. Divendres, Dissabte, Diumenge i Dilluns de Pasqua, no tanquen a migdia. 

No es permet l'entrada d'animals de companyia a les Coves per motius de seguretat. 

INFORMACIÓ COVES MERAVELLES 

El Grup d'Investigacions Espeleològiques (GIE) del Centre Excursionista de Gràcia (Barcelona), en una campanya que van fer a la Serra de Cardó, va descobrir entre la primavera del 1967 i la de 1968 una sèrie de cavitats mentre estudiaven i  investigaven les coves que ja des de temps antics es coneixien a Benifallet com a Coves de l'Aumidiella i de les quals ens consten troballes arqueològiques del Neolític. El grup descobreix la Cova "Marigot", l'Avenc del Sifó i la Cova "Meravelles", que s'afegiran a les ja existents, formant el que hom coneix en l'actualitat com a COVES DE BENIFALLET. Les sis cavitats subterrànies són: Avenc del Sifó, Avenc del Cataclisme, Cova de l’Aumidiella Gran o de Xafarroques, Cova Marigot, Cova del Dos i Cova Meravelles.Cal destacar la Cova Meravelles i la Cova del Dos per ser les dues coves que estan obertes al públic en aquest moment, tot i que no estan obertes en la seva totalitat.

  • La Cova Meravelles

Té un recorregut total de 510 metres, amb uns 9,82 metres de desnivell. Destaca per la seua quantitat i qualitat de concrecions, especialment les excèntriques. El lent degoteig de les aigües d'infiltració, carregades de carbonats en dissolució, va donant lloc a fascinants formacions, a voltes estrambòtiques, on la imaginació del visitant descobreix éssers fantàstics. La cova Meravelles es va descobrir al 1968. Turísticament se'n visiten 200 metres, la part turística d'aquesta cova consta de tres sales:

a) La sala dels Llapis

b) La sala de l'amfiteatre

c) La sala de la música

La sala dels llapis, consta d'un munt d'estalactites primetes al sostre, i a la part de terra té una cortina d'estalagmites que rodegen una estalagmita totalment cilíndrica en forma d'espelma. Dintre de la sala de l'amfiteatre, trobem els gours o llacs que gràcies a l'aigua i al mineral que arrastren fan unes formes circulars que pareixen les grades d'un amfiteatre. Una altra formació que trobem és el bròquil, que és degut als esquitxos de l'aigua i a la cristal·lització del mineral i la fistulosa anomenada vulgarment macarró, degut a que de dintre està buida. Dintre de la sala també trobem una de les formacions més estranyes que hi ha dins d'una cova, una formació que sembla desobeir la llei de la gravetat. Aquesta formació se l'anomena excèntrica. Les banderes, de la seva banda, són unes formacions penjades del sostre, igual que les estalactites però enlloc de ser rodones són planes, ja que les gotes de l'aigua van deixant el mineral al que és el pendent de la muntanya, i la futura columna, que li falten uns cinc centímetres per a que s'ajunti. I per finalitzar el recorregut, entrem a la sal de la música. Aquesta és la sala més petita però és en l'única que trobem un resum de totes les formacions que hi ha en tot el recorregut; estalactites, estalagmites, anemolita, columnes, banderes, macarrons i excèntriques.

Aquesta sala se l'anomena d'aquesta manera perquè hi ha unes estalactites que semblen uns tubs d'un orgue i en tocar-les amb la punta dels dits emeten diferents sons. Això és degut a que al darrera hi ha una paret  que ajuda a fer de caixa de ressonància i que el soroll surti cap a fora. Els diferents sons són conseqüència de diferents llargades i diferents gruixuts.

  • Cova del Dos 

Aquesta cavitat rep el nom de Cova del Dos perquè té dues boques d'entrada. Aquesta cavitat té importància a nivell històric, ja que sempre ha estat habitada. Dintre de la cova hi podem veure la reproducció d'un vas campaniforme i d'una àmfora. Conformen amb diferents puntes de llança i sílex i tres enterraments les restes arqueològiques del Neolític trobades a les Coves de Benifallet. Tot el que es va trobar està, actualment, al museu arqueològic de Barcelona i al Museu de les Terres de l'Ebre. Es tenen referències també que durant la Guerra Civil Espanyola la població es va refugiar a la Cova del Dos. La cavitat té 235 m dels quals se'n visiten 25. 

 

LO LLAGUT DE BENIFALLET

El Llagut Benifallet intenta ser una rèplica dels antics llaguts que tants anys van trafegar per l'Ebre. Els llaguts transportaven mercaderies a través del riu Ebre. Podien transportar fins a 30 tones riu avall i 16 riu amunt. És una embarcació aparellada de vela llatina de regular grandària, destinada generalment al cabotatge (navegació comercial que es fa al llarg de la costa).L’actual Llagut Benifallet té una capacitat de 47 passatgers i té un recorregut regular aigües amunt cap a l'encreuament de les comarques del Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre d’una hora, tot i que oferta també viatges fins a l’embarcador del Castellot de la Roca Roja i fins a Miravet per a grups. 

Les seves dimensions són de 15m d’eslora i 3,5 metres de mànega. Ha estat dissenyat per enginyers navals de l’empresa Proname i construït a un taller de Móra la Nova. Per a la seva construcció es va comptar amb ajuts de la Unió Europea. El Benifallet és de color blanc i verd, colors de la bandera del municipi. Les rutes són guiades, amb explicacions del patrimoni i fauna i natura de l’Ebre. El recorregut dura una hora aproximadament i es dóna informació sobre la Roca foradada, la serra i el convent de Cardó, la illa de Cataula, l’illa del Nap, la finca de Xesa, el Carmull, la Roca Folletera i la Roca dels Penjats.

 

L’ Ebre. És el riu més cabalós de la península Ibèrica. La seva conca té una extensió de 85.997 km, és la més gran i ocupa el 17'34% del territori de la península. Neix a les serralades de Cantàbrİa a Fontibre (Reinosa). Podem distingir tres trams: Ebre cantàbric (curs alt), Ebre aragonès (curs mitjà) i Ebre català (curs baix). La longitud deI riu és de 908km i el seu cabal mıtjà a Tortosa és de 600 m3/s. Desemboca a Deltebre. A les Terres de l’Ebre hi ha dos congostos magnífics: el pas de I'Ase (Vinebre) i el de Barrufemes que separa la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre. El riu queda comprimit durant uns 15 km per la serralada de Cardó i el contrafort dels Ports de Tortosa - Beseit. Hi ha nombrosos barrancs que desemboquen al riu:

-El barranc deI Racó del Mas, que recull les aigües de Cardó.

-El barranc de la Vall, últim tram del riu Canaletes.

 

De Ia vegetació de ribera destaquen àlbers, oms, tamarits i canyes.

Pas de Barca.  Als dos costats del riu podem observar l'antic embarcador de la barcassa de Benifallet. EI pas de barca constava d'una plataforma flotant subjectada a un cable que unia les dos ribes. Amb la corrent del riu la plataforma es movia İ feia passar els carros i més tard els cotxes d'una banda a una altra. Els dos darrers llaguts que van conformar el pas de barca de Benifallet van ser  “El Claire”, el “Sant Joan” i el “Cardenal”. La gent usava la barca de pas per creuar el riu i anar a les finques de l’altra banda, a l’estació de tren, a pobles veïns… La construcció del Pont del Llaguter i la seva inauguració el 23 de febrer de 1991 va posar fi als viatges amb la barca de pas a Benifallet. Aquest pont de 231 m de longitud consta de tres ulls i està dissenyat amb forma corba i es va començar a construir el 10 de maig del 1987.

HORARI  LLAGUT:

Els mesos d'abril, maig, juny, setembre i octubre, les sortides són en cap de setmana. Setmana Santa, juliol i agost, sortides tots els dies.

Els mesos de novembre, desembre, gener i febrer no hi ha sortides. 

SORTIDES: 11 hores, 12.30, 16.30 i 18.00. Atenció! A partir del mes d'octubre no hi ha viatge a les 18 hores.

Es poden fer reserves al correu electrònic covesmeravelles@gmail.com.  Més informació: 977 46 20 05; 977 26 78 00; covesmeravelles@gmail.com

Els caps de setmana, al Punt d'Informació, el telèfon és el 977 46 23 34.

- Gratis amb el Club Super 3

- Es poden concertar visites de grup per a tots els dies.

- No es permet viatjar amb animals de companyia  per motius de seguretat. 

CENTRE D'INTERPRETACIÓ TOMÀS PASCUAL

El Centre d’Interpretació turística és un espai on s’ofereix una visió general dels punts més importants del municipi de Benifallet: les coves Meravelles, la via verda, el poblat ibèric de Castellot de la Roca Roja, el riu Ebre i la serra de Cardó. De fet, el centre compta amb una exposició amb diferents panells informatius en tres idiomes, català, castellà i anglès, i també amb una sala polivalent per desenvolupar tallers didàctics a nivell escolar. El Centre està ubicat al Passeig dels Tarongers i es pot visitar de dilluns a divendres de 17.30 a 19 hores. Fora d'aquest horari cal concertar cita prèvia a l'Ajuntament de Benifallet, al 977 46 20 05

 

POBLAT IBÈRIC - CASTELLOT DE LA ROCA ROJA

Les visites guiades al Castellot de la Roca-Roja es fan a partir de la Setmana Santa, de dilluns a divendres, perquè van lligades a la navegabilitat, ja que s'hi arriba amb el Llagut Benifallet. Aquesta visita guiada no es realitza els mesos de juliol i agost. La visita al Castellot es pot fer també per lliure. Les visites, que són per a grups, cal  concertar-les amb anticipació o bé trucant al 977 26 78 00 o bé enviant un missatge a covesmeravelles@gmail.com. 

La visita s'inicia a l'embarcador de Benifallet on els visitants han d'agafar el Llagut Benifallet que els conduirà fins l'embarcador del Castellot on hi haurà una visita guiada. El Castellot de la Roca Roja és un dels poblats ibèrics millor conservats de Catalunya. L'assentament ibèric està situat sobre un turó rocallós a la riba esquerra de l'Ebre aproximadament a 40 metres d'altitud sobre el nivell del riu i a uns 50 metres sobre el del mar. 

El 1998 un equip de la Universitat de Barcelona, sota la direcció de Joan Sanmartí, Jaume Noguera i Maria Carme Belarte, es plantejà iniciar un projecte de recerca arqueològica sobre el Castellot de la Roca Roja, que incloïa l'excavació completa del jaciment amb vista a museïtzar-lo. El primer pas abans d'iniciar aquest projecte va ser l'estudi i publicació dels aterials recuperats l'any 1974, a càrrec de Jaume Noguera. El Grup de Recerca d'Arqueologia Clàssica, Protohistòrica i Egípcia hi va realitzar cinc campanyes d'excavació i consolidació entre 1998 i 2002.  La cronologia d'ocupació del Castellot es contempla entre els segles VI i III aC, precisament en un període encara mal conegut en el tram inferior del riu Ebre. Va ser a finals del segle V aC quan es va construir el pobla com el podem veure en l'actualitat. El conjunt destaca pel seu bon estat de conservació, que permet imaginar amb força precisió com podria ser la vida en aquest poblat habitat durant uns 300 anys, entre el segle VI i el III aC. Avui dia encara s'hi poden observar construccions defensives de fins a 5 metres d'alçada i una trama urbanística senzilla, amb carrers perpendiculars des d'on s'accedeix a les cases, generalment de planta rectangular. L'assentament de la Roca Roja no és un cas aïllat , ja que s'ha identificat tota una xarxa d'assentaments de característiques similars en el curs inferior de l'Ebre. Totes responen a les característiques descrites per al Castellót: ocupen les extremitats de les terrasses fluvials o de petits turons a tocar de l'Ebre, amb una superíficie molt reduïda i amb un urbanisme atapeït que donava cabuda a poblacions molt petites, de menys d'un centenar de persones. 

 Consulta preus i concerta la visita al  977 26 78 00 i al correu electrònic covesmeravelles@gmail.com


VIA VERDA

La via verda és una ruta turística que transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafan on, atès l’interès del govern de l’Aragó de tenir port de mar per explotar els seus  productes, van construir un traçat de tren en què  estava projectada la unió del municipi de la Puebla de Híjar amb Tortosa. Les obres es varen començar el 1882, però a causa de diversos problemes, no fou fins l’any 1942 quan es va poder inaugurar. La via va estar en servei durant 31 anys i es va tancar definitivament el 17 de setembre de 1973. Aquesta obra no es va concloure mai, fet que la va condemnar al desús. La Via Verda té un total de 110 Km. (Alcanyís-Tortosa ).

Traçat Baix Ebre: 22 Km (Tortosa - Roquetes - EMD Jesús - Aldover - Xerta - Benifallet)

Traçat Terra Alta: 27 km (Pinell de Brai - Prat de Comte - Bot - Horta de Sant Joan - Arnes Lledó)

Traçat Aragó: 50 km (Cretes - Vall-de-Roures - Torre del Compte - Valdetormo - Valljunquera - Valdealgorfa - Alcanyís)

Traçat Tortosa - desembocadura riu Ebre (Riumar): 50 km (Tortosa - l'Aldea - Deltebre)

Desnivell de la Via Verda: 400 m

Els amants de la BTT també poden gaudir de la Ruta dels Senyors de Costumà, amb dificultat mitjana pel camí de les coves de Benifallet.

Per a més informació us podeu posar en contacte amb l'Antiga Estació de la Via Verda, que són els encarregats de la gestió de l'estació de Benifallet. 


 

RUTA DE LES 3 C

La Ruta de les tres Ces ofereix una visita per tres espais diferents de gran vellesa i història, com són el Castell de Miravet, la Cooperativa modernista del Pinell i les Coves de Benifallet.

Catedral del Vi del Pinell-Cooperativa del Pinell : Celler cooperatiu d’estil modernista de l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. El celler produeix olis i vins de gran qualitat dins la Denominació d’Origen Terra Alta. Al Pinell de Brai a més de visitar la Catedral del Vi, podreu visitar els escenaris de la Batalla de l’Ebre o el Centre d’Interpretació “Les Veus del Front”.

Castell de MiravetFortalesa templera del segle XII, construïda sobre un turó que controla tot el territori, el riu Ebre que passa pels seus peus i domina tota la població de Miravet.  En bon estat de conservació, sent un dels grans exemples del seu estil a l’Europa occidental. Es poden visitar les muralles i diferents estances com cavallerisses, cisterna, cuina, refetor, magatzems o l’important església romànica. Està gestionat pel Museu d’Història de Catalunya.

Les Coves Meravelles van registrar aquest any 2017 25.043 visites i el Llagut Benifallet, 8.298. En total, 33.341 visites, prop d'un 4% més que l'any passat, mantenint-se la tendència ascendent dels darrers anys.
Subscriure a