Reserva de la Biosfera

Les Terres de l’Ebre van ser declarades Reserva de la Biosfera per la UNESCO el passat 28 de maig de 2013. Estan situades entre el mar mediterrani i els contraforts més meridionals de la serralada prelitoral catalana. A més, les aigües tranquil·les de l'Ebre —el riu més cabalós de la Península Ibèrica— modelen aquest territori i formen meandres que tranquil·lament el condueixen per la plana del delta fins arribar a la mar.

Precisament, el tram final de l'Ebre ha estat gresol de diverses cultures. I és que com a punt estratègic per al comerç —per l'entrada de productes des del mar cap a les terres més interiors de la península— ha captivat tot tipus de civilitzacions: els ibers, els romans, els àrabs, els jueus i els cristians hi van establir alguns dels enclavaments més importants. El pas de totes aquestes cultures ha deixat un important llegat que es fa notar en les tradicions populars, els monuments, la parla i, també, en el caràcter de la gent.

Les Terres de l'Ebre estan formades per les quatre comarques més meridionals de Catalunya: el Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Tal com indica el nom, la seva identitat es vertebra al voltant del curs del riu Ebre.

La Ribera d'Ebre és el territori més septentrional de totes aquestes terres. Al nord limita amb les comarques tarragonines del Priorat i del Baix Camp, així com amb el Segrià i les Garrigues (en aquest cas dins de la província de Lleida). Al sud de la Ribera d'Ebre trobem la Terra Alta i el Baix Ebre.

La Terra Alta, a més, també forma frontera amb la comarca del Matarranya, dins la Comunitat Autònoma d'Aragó.

Al sud hi trobem el Baix Ebre. Aquesta és, precisament, l'única comarca que voreja, a la vegada, tots els territoris de les Terres de l'Ebre: Terra Alta i Ribera d'Ebre al nord i Montsià al sud.

Finalment, el Montsià està situat a l'extrem sud de Catalunya. Al nord limita amb el Baix Ebre i en el seu vessant meridional és veí de la comarca del Baix Maestrat que forma part de la Comunitat Autònoma del País valencià.

El caràcter frontera de les Terres de l'Ebre, permet que la seva àrea d'intercanvi social i cultural vagi més enllà del territori estrictament català I arribi també a les comarques del nord del País Valencià i del sud de la Comunitat d'Aragó, zones amb les quals es manté un intens intercanvi cultural i humà.

Espais Naturals

Les Terres de l’Ebre es caracteritzen per tenir unes característiques úniques naturals: mar, muntanya i riu. D’aquests destaquem el Parc Natural del Delta de l’Ebre on el mar i el riu Ebre fonen les seves aigües i al mateix delta hi trobem platges extenses per gaudir del bon clima de la zona i la tranquil·litat d’aquestes terres. Dins el Parc Natural també hi trobem dos grans llacunes, l’Encanyissada i la Tancada, on hi podem observar la diversitat de la fauna i la flora.

També destaquem el Parc Natural dels Ports, com una de les reserves més gran de cabres salvatges de la península regulada cinegèticament. Aquest espai permet gaudir de la muntanya en tot el seu esplendor i el seu punt més alt és el Mont Caro amb 1447 metres.

Un altre espai a destacar és la Reserva Natural de Sebes i el Meandre de Flix, un lloc protegit on predomina la natura a la riba del riu Ebre on es pot gaudir del bosc de ribera i observar la seva flora i fauna.

Dins les Terres de l’Ebre també trobem joies naturals com ara les Coves de Benifallet, els Ullals de Baltasar, la Fontcalda, les Olles del riu Canaletes o el Toll del Vidre.

Tot i que també pot ser considerat un espai històric, connectant les comarques hi trobem la Via Verda de la Vall de Zafán, que serveix com a ruta per descobrir els diferents entorns de les Terres de l’Ebre ja sigui a peu, en bicicleta o a cavall.

Espais històrics

D’altra banda les Terres de l’Ebre tenen un llegat històric important i estan dotades de molts recursos històrics.

Exemples en són les pintures rupestres d’Ulldecona o del Perelló (d’art llevantí), el poblat ibèric de Tivissa (ibers), el Castell de la Suda de Tortosa (època conquesta musulmana), el Castell templari de Miravet (Templers), el Convent de Sant Salvador de Horta de Sant Joan (claustre renaixentista) i el Poble Vell de Corbera d’Ebre com a petjada de la Batalla de l’Ebre.

Menu

Menú principal

Formulari de cerca